Van Texas en Mexico naar Nederland: hoe zit dat nou met de Mexicaanse keuken?

De Mexicaanse keuken is geliefd onder de Nederlandse bevolking. Toch zal menig Mexicaan ons Nederlanders uitlachen: wist jij bijvoorbeeld dat er verschil zit tussen een Mexicaans en een Tex-Mex-gerecht? En dat de Mexicanen wel taco’s kennen, maar ze niet zo noemen?


Het ontstaan van Tex-Mex

Gerechten uit de Tex-Mex keuken zijn een combinatie van Amerikaans en Mexicaans eten: de staat die wij vandaag de dag kennen als Texas hoorde vroeger bij Mexico. Toen de Amerikaanse kolonisten zich vestigden in dat gebied leerden de inheemse Mexicanen nieuwe ingrediënten zoals bloem en gehakt kennen. De combinatie van beiden zorgde voor eigen, kenmerkende gerechten en ingrediënten en uitte zicht tot de zogenoemde Tex-Mex eetcultuur. Door de globalisering werd deze eetcultuur met de tijd steeds populairder in Europa – waar zij echter vaak onterecht de noemer Mexicaans eten kregen en nog steeds krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat de oh zo populaire nacho’s uit de Tex-Mex keuken komen? Het grootste verschil tussen de Mexicaanse en de Tex-Mex keuken is de manier van het bereiden van tortilla’s en wraps: waar Tex-Mex bloem gebruikt, is in Mexico het hoofdingrediënt van deze producten maismeel.

Het geheim van de Mexicaanse keuken

In Mexico wordt de term sazón gebruikt om aan te geven hoe goed een kok de smaken van een gerecht in balans kan houden. De balans tussen onder andere zuurgraad, kruiden, traditie en techniek is een belangrijk element in de Mexicaanse keuken en fijnproevers hebben bij de eerste hap al door of de kok die het eten bereid heeft die zogenoemde sazón bezit. Chef Bret Thompson van Pez Cantina in Los Angeles is één van de weinige niet-Mexicaanse chefs die deze deskundigheid heeft: “Ik denk dat ik er gewoon een beetje aanleg voor heb. Ik groeide op in de keuken, had altijd veel Mexicaanse cultuur om mij heen en als chef in Los Angeles heb ik veel samengewerkt met immigranten. Zure, sterke en pittige smaken is waar ik als chef van hou – dit komt in de Mexicaanse keuken allemaal terug.” De sazón is dus hét geheim achter die heerlijke Mexicaanse gerechten…!

Tortilla, taco of tostada?

De harde krokante schelpen die wij Nederlanders over het algemeen graag vullen met gehakt, kennen wij als taco’s – maar de traditionele taco’s in Mexico zijn (zachte) tortilla’s gemaakt van, zoals eerdergenoemd, maisdeeg. De Mexicanen vullen de taco (nou ja, tortilla, dus) met biefstuk, kalkoen of aardappelen. In Mexico kennen ze ook de harde krokante schelpen die wij kennen als taco, maar die noemen zij tostada’s en worden gegeten met paprika en kalkoen.

 

Exotiqo serveert de lekkerste Mexicaanse én Tex-Mex gerechten! Boek nu één van onze foodstands en/of trucks voor jouw evenement via de website 

‘VOLG JIJ ONS AL OP INSTAGRAM?